Brouwerij Luehop - Van Graan Tot Glas

Brouwerij Luehop is één van de twee bierbrouwerijen op Terschelling. Luehop is de nieuwste brouwerij op het eiland en hoopt uit te kunnen groeien tot een grote speler in de biermarkt. Wij onderscheiden ons op Terschelling door online verkoop en door het bieden van een breder aanbod aan bieren.
De heerlijke bieren van brouwerij Luehop zijn afkomstig van Terschelling, uit het dorp, Midsland. Wat begon als hobby in 2023, is nu uitgebreid tot een lopend bedrijf. Onze bieren worden gebrouwen met hoogwaardige grondstoffen en unieke recepten. Al onze ingrediënten zijn afkomstig uit Nederland. In ons kleine brouwerijatelier begint elk brouwsel met zorg en precisie, in een ketel van 30 liter. Dit formaat biedt ons de mogelijkheid om elk detail van het proces in de gaten te houden en onze bieren hun eigen unieke karakter te geven.


Mouten en Maischen
Het proces begint bij het selecteren van de beste mout, allemaal afkomstig uit Nederland. We malen deze mout, wat zorgt voor het vrijkomen van de suikers die essentieel zijn voor de vergisting. In de ketel wordt het gemalen graan gemengd met water, en langzaam verwarmd in wat wij de "maischfase" noemen. Bij elke temperatuurstap worden enzymen geactiveerd die de zetmeel omzetten in vergistbare suikers. Gedurende ongeveer een uur laten we het graan in de ketel rusten, waarbij we met precisie de temperatuur regelen om een perfecte balans van smaken te krijgen.
Filteren en koken
Na het maischen wordt de vloeistof – het wort – gescheiden van de vaste bestanddelen. Dit rijke, zoete wort gaat vervolgens naar de kookketel, waar het tot het kookpunt wordt gebracht. Hier voegen we zorgvuldig onze hop toe. Elke hopsoort geeft zijn eigen bitterheid, aroma en smaak af, en door op verschillende momenten te doseren, creëren we de perfecte balans tussen bitter en zoet.


Afkoelen en vergisten
Na het koken koelen we het wort snel af tot een temperatuur waarbij de gist kan worden toegevoegd. Deze fase is magisch: de suikers in het wort worden omgezet in alcohol en koolzuur, terwijl de gist subtiele smaken vrijgeeft die het bier zijn karakter geven. Het vergistingsproces kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van het type bier dat we brouwen. Geduld is hier van belang; goede dingen hebben tijd nodig om te rijpen.
Rusten en rijpen
Na de hoofdvergisting laten we het bier rusten en rijpen. Dit is het moment waarop smaken zich verder ontwikkelen en verfijnen. De gist heeft zijn werk gedaan, en het bier begint tot leven te komen. Soms voegen we in deze fase nog bijzondere ingrediënten toe, zoals fruit, kruiden of hout, om extra lagen aan smaak te creëren.


Bottelen en proeven
Als het bier zijn perfecte balans heeft bereikt, is het klaar om te worden gebotteld. Het bottelen van het bier gebeurt in onze brouwerij allemaal handmatig. We vullen de flessen met zorg, waarbij we elk brouwsel behandelen alsof het ons eerste is. Na nog een periode van nagisting op de fles, is het tijd voor het mooiste moment: het proeven! Wanneer de bieren geheel goedgekeurd zijn worden de flessen voorzien van onze etiketten en zijn ze klaar om besteld te worden.
Wilt u meer te weten komen over het ontstaan van onze brouwerij, over onze bieren of andere zaken omtrent de brouwerij. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier op de pagina ''contact'' of via Brouwerij@luehop.nl.
